17 de juliol de 2024

Com la tecnologia ajuda a incorporar més talent al sector

Josep Maria Jaquet

El sector de la construcció pateix una mancança de personal qualificat, que empitjorarà en els propers anys. Algunes empreses utilitzen noves tecnologies, com blogs, xarxes socials, BIM, CAD i Realitat Virtual, per facilitar la formació i atraure joves talents, fent el sector més dinàmic i atractiu.

De tant en tant llegim a premsa i es fa palesa la mancança de personal qualificat al sector que ja patim i encara patirem més acusadament en els propers anys.

La nostra és una activitat que ha evolucionat i s’ha revolucionat tècnica i tecnològicament en els darrers anys. D’altra banda, no hem estat capaços de generar prou talent per assolir de manera satisfactòria un relleu generacional, que es preveu complicat, en el millor dels casos.

Algunes empreses del sector han endegat iniciatives per, de motu propio, facilitar l’accés a la capacitació aprofitant les noves tecnologies i fer més atractiu l’apropament al sector, especialment cap als més joves.

Una de les primeres iniciatives amb que ens trobem es la publicació de continguts d’interès a blogs, vídeo blogs o xarxes socials per tal de difondre les bondats i beneficis d’utilitzar un o altre sistema, generar un debat constructiu, i compartir coneixement en comunitat.

Darrerament, l’estratègia esdevé la unificació en un sol espai de tot allò relatiu a com les noves tecnologies poden donar-nos recolzament, també a l’hora de difondre i capacitar als futurs professionals que requereix el nostre sector.

En aquests espais es mira d’aportar coneixement en àmbits com l’aplicació de BIM i CAD en projectes reals, així com l’ús de Realitat Virtual (VR) per tal de poder veure i experimentar amb tecnologia Matterport i Oculus Quest l’ús dels sistemes i solucions constructives d’una manera totalment immersiva. També amb aplicacions com l’assistència en remot a les obres, o donant la possibilitat de poder examinar i conèixer d’a prop aquests sistemes de manera interactiva i immersiva, utilitzant tècniques de fotogrametria.

Totes aquestes noves tecnologies estan permetent també, aplicades en forma de simuladors, millorar l’experiència de l’alumne a l’hora de formar-se i practicar, minimitzant riscos i flexibilitzant la presencialitat i simultaneïtat que, en ocasions, dificulta adquirir “hores de vol” abans d’aterrar a un entorn real com es una obra de construcció en marxa.

Estem convençuts de que aquests granets de sorra sumen i contribuiran a fer més atractiu i dinàmic el nostre sector, i esperem que cada cop més companyies emprenguin camins similars per incorporar nou talent al nostre sector.

Comparteix aquest article!

Josep Maria Jaquet

Josep Maria Jaquet (Barcelona, 1973) és llicenciat en Dret i MBA per l'IESE de Barcelona, i acredita una trajectòria de més de 25 anys vinculada al sector AECO (Arquitectura, Enginyeria, Construcció i Operacions). Ha estat Director d'Expansió Internacional a Contratas y Obras E.C., S.A., Gerent de Cerconscat, Gerent del Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques, CEO del portal Construmatica.com i Responsable Comercial de la Fundación Laboral de la Construcción a Catalunya, entre d'altres.

Actualment desenvolupa la seva activitat com a consultor i formador en Lean Construction i com a auditor i consultor en projectes de contractació col·laborativa o IPD.

Autors