30 de setembre de 2024

El projecte de reducció de la jornada laboral. Encert o error?

Josep Gassiot

La tendència cap una millora de les condicions laborals és un fet inqüestionable i que les empreses han d’assumir. La conciliació entre vida laboral i personal, la flexibilitat en el treball i el treball a distància s’aniran imposant, però l’exigència de la millora de la productivitat condiciona aquestes modificacions de les condicions de treball.

La necessitat d’atreure talent per part de les empreses serà un factor que accelerarà aquesta evolució. El projecte de reducció de la jornada laboral a 37,5 hores té aquesta intenció, intenció que és un encert.

Val a dir que, en el nostre sector, aquesta modificació afectarà poc, per que el conveni vigent estableix 1.736 hores anuals i la reducció significaria unes 26 hores anuals.

Les compensacions necessàries

L’estructura dels sectors empresarials fa que l’impacte d’aquest projecte sigui diferent i que calgui ajustar mesures compensatòries per evitar pèrdues de competitivitat. Al sector, per tal d’adequar la mesura als diferents segments (habitatge, rehabilitació i millora de les edificacions, manteniments d’infraestructures, actuacions urgents,  emergències…), farien falta com a mínim 20 mesures compensatòries. Si això ho traslladem a tots els sectors sensibles (agricultura, comerç, hostaleria i restauració, manteniments …) què passaria?

El projecte es vol tramitar com a projecte de Llei que modificaria l’Estatut dels treballadors i seria inimaginable una Llei bàsica amb multitud de disposicions addicionals que, a més, complicaria la negociació col·lectiva sectorial. Greu error.

L’alternativa, que és compartida per les organitzacions empresarials representatives, és conduir les qüestions relacionades amb les condicions laborals als convenis col·lectius sectorials que poden adequar les modificacions a les condicions específiques de cada sector. Qüestió urgent per millorar les condicions laborals i la competitivitat dels sectors empresarials.

La competitivitat, factor clau

Si els empresaris hem de revisar la nostra actitud davant la tendència imparable a la millora de les condicions de treball, els representants sindicals haurien de ser sensibles a l’absentisme laboral i altres qüestions que afecten la competitivitat i sostenibilitat de les empreses, i en condicionen el creixement i la consolidació a llarg termini.

En la negociació de les condicions de treball cal visió estratègica a llarg termini per part de tothom i que la bona evolució de la majoria d’indicadors no ens enlluerni i ens dificulti la visió de l’horitzó.

Comparteix aquest article!

Josep Gassiot

Josep Gassiot (Barcelona, 1941) és un enginyer i empresari català especialitzat en el sector de la construcció. Acumula formació en enginyeria química i industrial i ha destacat per la seva tasca en la rehabilitació i millora d’edificacions i per la seva contribució a diverses organitzacions empresarials del sector.

Ha estat president del Gremi de Constructors de Barcelona i Comarques (2017-2023) i des del 2020, és president de la Confederació Catalana de la Construcció i és vocal del Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya.

Autors